Maszynka do miesa 1900

W sezonach, które obecnie potrafią stanowić wielkie za prehistoryczne, jesienny rytuał kiszenia kapusty, szczególnie na wsi obecne istniałoby trochę. Miasto było zazwyczaj w niniejszym względzie wygodne. Szło się do sklepu, kupowało gotową kiszoną kapustę i nikt, może poza pasjonatami lub "odpowiednio zmotywowanymi przez kobiety" nie zabierał się krojeniem i kiszeniem kapusty.

http://bwq.pl/dca-kankusta-duo-1Zobacz naszą stronę www

Bo krojenie kapusty, nieodłącznie zbliżało się z kiszeniem. Na potrzeby zwykłego dodatku do sałatki, zupy z kapusty czy bigosu wystarczył ostry nóż lub ręczna krajalnica do sałaty i efektem finalnym można było się delektować prawie od razu. Ale już przygotowanie wielkiej beki kapusty do kiszenia to zaraz było nie lada wyzwanie. I tutaj na scenie pojawia się krajalnica do kapusty. Początkowo stanowiło ostatnie oczywiste, ręczne urządzenie, które po epoce noża znacznie usprawniło cały proces krojenia. Potem pojawiły się krajalnice na korbę - mechaniczne. O to obecnie istniał poważny postęp, bo robota ruszała się szybko do początku i przy odrobinie "pary" ważna istniałoby w toku dnia ukręcić nie jedną, tylko kilka bek kapusty. Jednak kiedy zatem stanowi głównie z wzrostem - musi jednak chodzić do przodu. W tym przypadku stanęło to poprzez dołączenie do już będących ręcznych rozwiązań silnika elektrycznego. Także ostatnim rodzajem narodziło się urządzenie pod nazwą elektryczna krajalnica do kapusty. Dodatkowo w sukcesie tego rozwiązania praca przy krojeniu kapusty przeprowadzała się obecnie bardzo łatwo do przodu. Tym wyjątkowo, że idea rozwijała i pojawiła się cała masa tego modelu urządzeń od młodych, do celu domowego po wielkie do użytku przemysłowego. Ale przemysł nas na ciosie nie interesuje, bowiem na ogół rządzi się swoimi założeniami oraz wielkościami, i my skoncentrujemy się na urządzeniach przenośnych oraz małej wielkości. Zasada działania tychże mniejszych urządzeń jest podobna do ostatniego, na której działa elektryczna maszynka do ciała, spośród obecnym iż zamiast ślimaka jest walec z blachy nierdzewnej z ponacinanymi większymi albo mniejszymi bruzdami. Często w wyborze jest trochę wymiennych walców o różnej kalibracji nacięć, dzięki temu silna pobrać większe czy mniejsze wiórki pokrojonej kapusty. Mnogość tego pokroju urządzeń na rynku powoduje, że wszystek znajdzie coś dla siebie i codzienna czynność, którą jest krojenie kapusty, może występować się nawet przyjemną, a do tego przygotowaną dość dobrze i bez obawy uszkodzenia palców, gdy to stanowi czasami miejsce przy zachowaniu noża.